Ciąża

Dieta w ciąży, czyli krótki poradnik dotyczący żywienia kobiety ciężarnej

To, że zdrowia dieta jest ważna, wiemy wszyscy. To, że zdrowa dieta w ciąży jest szczególnie ważna, też wiemy. Jak ma wyglądać dokładnie dieta? To już nie jest takie oczywiste. Czy dbasz o to, ile porcji określonych produktów zgodnie z zaleceniami jesz? Pewnie nie, bo na co dzień nie masz na to czasu. Ciąża jest jednak szczególnym czasem, bo jesteś w „dwupaku”. Wszystko, co robisz, bezpośrednio wpływa na Twoje dziecko.

Czytaj więcej: Dieta w ciąży, czyli krótki poradnik dotyczący żywienia kobiety ciężarnej

Kalendarz badań i wizyt kontrolnych

Od 7 kwietnia 2011 r. obowiązuje rozporządzenie, tzw. standard opieki okołoporodowej (Dziennik Ustaw Nr 187 z dn. 7.10.2010 poz. 1259), które określa zasady sprawowania opieki nad kobietą i dzieckiem podczas fizjologicznej ciąży, porodu i połogu. Ważnym elementem tego dokumentu jest wykaz zalecanych świadczeń profilaktycznych, badań diagnostycznych i konsultacji medycznych. Określa on, jakie badania i w jakim okresie ciąży powinnaś mieć wykonane.

Badania USG w czasie ciąży

Badanie USG jest dziś jednym z najczęściej wykonywanych badań diagnostycznych w czasie ciąży. Często dziecko w brzuchu mamy jest "podglądane" na każdej wizycie u lekarza. W naszej internetowej sondzie na www.rodzicpoludzku.pl, 80% internautek miało w czasie ciąży więcej niż 3 badania USG, w tym ponad 20% przynajmniej 10. Dla wielu mam badanie USG daje poczucie bezpieczeństwa i nalegają na częste go wykonywanie, aby upewnić się, że dziecko prawidłowo się rozwija. Wiele kobiet zadaje sobie pytanie - czy tak częste badanie nie zaszkodzi dziecku? Warto dowiedzieć się, co badania naukowe mówią na temat wykonywania badania USG w czasie ciąży, w jakich sytuacjach warto je zrobić, a w jakich nie jest ono konieczne.

Czytaj więcej: Badania USG w czasie ciąży

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza jest to choroba odpasożytnicza. Pojawia się w wyniku zarażenia pierwotniakiem Toxoplasma gonidii. Do zarażenia może dojść w wyniku spożycia lub obróbki surowego mięsa, pochodzącego od zarażonych zwierząt (owce, kozy, drób, świnie) lub kontaktu z zakażonymi kocimi odchodami. Do zabicia pasożyta dochodzi podczas kilkuminutowego gotowania produktów w temperaturze nie niższej niż 70°C lub mrożenia przez co najmniej trzy tygodnie w temperaturze - 20°C (nie dotyczy to jednak oocyst czyli form przetrwalnikowych).

Czytaj więcej: Toksoplazmoza

Dlaczego warto dbać o mięśnie dna miednicy?

Ciąża i poród to duże wyzwanie dla mięśni dna miednicy, dlatego warto poświęcić trochę czasu na ćwiczenia i profilaktykę osłabienia tej partii mięśni.

Czytaj więcej: Dlaczego warto dbać o mięśnie dna miednicy?

sasakawa copy

sasakawa copy

sasakawa copy

jeden procent

konferencje2016.jpg

kobiety mowia www

zorganizuj pokaz filmu zielony

baza porodowek

sasakawa copy

raporty red

iconka zamow publikacje

iconka lektury obowiazkowe